Cosul de paine


Cosul de paine

de la inceputuri si pana aziUn alt proiect al Asociatiei Inima Deschisa pregatit si pus in functiune de catre Sr. Juliana din Congregatia Surorilor de Caritate ale Sf. Apostol Paul este “Cosul de paine” (supa saracului).

In 1996 s-a pregatit spatiul pentru distribuirea painii si supei, pentru persoanele aflate in dificultate (familii ramase fara venit, familii cu multii copii si mai ales batrani). Dupa ce s-a luat lista persoanelor alfate in Dificultate de la primaria orasului Campulung, membrii Asociatiei Sf. Vicentiu de Paul conferinta Sf. Iacob au mers doi cate doi, ca la Evanghelie in vizita la persoanele de pe lista pentru ancheta sociala. Astfel s-a format prima lista de circa 500 de persoane pentru a lua supa si paine. Acest proiect a fost, este si speram sa fie finantat in continuare de catre o Asociatie din Irlanda "The Romanian Bread Basket Appeal Ltd." Aceasta asociatie ne-a trimis un tir cu supa concentrata din doi in doi ani, pe care apoi un voluntar a pregatit-o pentru a fi preluata, impreuna cu painea de familiile nevoiase. Pentru paine s-a ales o brutarie din Campulung care in zilele de luni, miercuri si vineri aduceau la sediul de distribuire cate o paine de fiecare persoana inscrisa pe lista. Voluntarii (pentru ca aceasta activitate se desfasoara numai cu voluntarii au fost instruiti pentru ca intreaga activitate sa se poata desfasura dupa ceasul englezesc).

“Inainte de prima zi de distribuire a paini si supei ma gandeam cat de dificil va fii sa poti face ordine si disciplina, pentru cele 120 de familii cu aproximativ 500 de personae, dar spre surprinderea mea dupa ce in prealabil s-a dat tichet pentru fiecare familie (era trecut pe tichet numarul de ordine, numele familiei si numar de persoane). In prima zi a distribuiri in aproximativ 30 de minute (doua persoane erau la intrare in interior, doua persoane la distribuirea painii si trei persoane la distribuirea supei in vasele aduse de beneficiar), intr-o ordine perfecta s-a incheiat intreaga activitate inclusiv cu curatenia spatiului.”

In anii urmatorii numarul celor care solicitau inscrierea la supa si paine a crescut, pentru ca in Municipiul Campulung Muscel majoritatea fabricilor nu mai aveau activitate, iar unele erau inchise de mult timp. Cel mai mare numar de persoane care au beneficiat de acest program a ajuns la 850 (700 de persoane care luau si paine si supa si 150 care luau numai paine de la brutarie in prezenta unui voluntar). In fiecare an impreuna cu membrii Asociatiei Sf. Vicentiu de Paul s-a revizuit lista celor care beneficiau de acest ajutor (unii au fost scosi alti au fost inscrisi in locul lor).

In urmatorii ani s-a trecut la diminuarea numarului iar in acest moment se distribuie numai paine pentru un numar de 450 de persoane, initial proiectul a fost pentru 5 ani, iar acum am ajuns la al 15-lea an.

La sarbatorile mari ale crestinatatii de Craciun si de Paste, se dau pachete speciale cu alimente.

Partenerii nostrii din Irlanda au venit de multe ori pentru a vedea modul in care ne-am desfasurat activitatea si fapul ca sustin de atata timp proiectul nostru inseamna ca am dat dovada de incredere si corectitudine. 

 

Parohia Romano-catolica Campulung Muscel

Vizitatori
Counter