Centrul o raza de speranta 


Centrul de zi: "O Rază de Speranţă"

Nivelul scăzut de trai din România, rata ridicată a şomajului, precum şi o slabă şi greşită educaţie sexuală au fost şi sunt în continuare factori declanşatori a numeroase probleme sociale. Una dintre cele mai grave putem spune ca este prevenirea abandonului. Imaginea orfelinatelor din România în anii 1990-1991 a scandalizat lumea întreagă. De atunci şi până acum au trecut mulţi ani şi putem spune ca vedem efectele slabei educaţii şi protecţii sociale a acelor ani. Tinerele care au părăsit orfelinatele în acei ani au fost nevoite să găsească singure soluţii existenţiale. Imature şi insuficient pregătite pentru viaţă, dorind să-şi realizeze visul vieţii lor, au încercat întemeierea unei familii, lucru care nu a durat decât câţiva ani. Eşecul căsătoriei a creat din nou un dezechilibru în viaţa lor care adăugate multiplelor eşecuri din perioada instituţionalizării destabilizează personalitatea slab conturata. Încă o data se vad puse în situaţia de a o lua de la început, în plus au acum pe umerii lor o povară grea, aceea a creşterii unuia sau doi copii. In multe cazuri aceşti copii ajung în orfelinate, cu toate că ele recunosc că acest loc nu este benefic pentru copilul lor. După puţină analiză şi în momentul în care găsesc pe cineva care să le încurajeze şi să le susţină material şi moral se hotărăsc să îşi crească copiii lângă ele cu preţul oricăror sacrificii.

Desigur atunci apar alte probleme:

- lipsa unui suport financiar ,

- lipsa unei locuinţe stabile, uneori fiind nevoite să se mute foarte des dintr-o cameră închiriată în alta,

- slaba pregătire profesională care le creează mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

In aceasta situaţie au fost 10 copii şi 6 mame cunoscute de noi care provin din orfelinate, şi prin cumpărarea, amenajarea şi dotarea a 4 apartamente şi a unui centru de zi, la parterul unui bloc dintr-un cartier sărac, au făcut ca dezideratele noastre să se realizeze foarte rapid prin bunăvoinţa donatorilor noştri.

Pe 31 mai 2003, în prezenţa a numeroşi invitaţi din ţară şi străinătate , a copiilor din cartier, a părinţilor, a autorităţilor locale, a Vicarului General al Arhiepiscopiei Romano Catolice din Bucureşti, Mons. Damian Cornel, a pr. Paroh al Bisericii romano Catolice Sfântul Iacob şi a Pr. ortodox Scarlat Gheorghe a avut loc inaugurarea noului centru denumit: "O RAZA DE SPERANTA."

Copiii centrului au prezentat un splendit program artistic apreciat de toţi cei prezenţi.

Centrul O RAZA DE SPERANTA este format din:

1. Centru de zi.

2. Apartamente sociale.

1. CENTRU DE ZI este destinat copiilor mamelor ce locuiesc în apartamentele sociale, celor care lucrează în cadrul asociaţiei precum şi a celor din cartier. In două din cele 6 apartamente cumpărate s-a amenajat un spaţiu comun, în care, copiii vor avea posibilitatea să se joace, să înveţe, să-şi dezvolte talentele. În perioada anotimpului călduros se pot juca în faţa centrului unde s-a amenajat un spaţiu de joacă îngrădit şi public. Acest spaţiu de joacă are un program de funcţionare stabilit de Consiliul de Administraţie.

2. APARTAMENTELE SOCIALE sunt destinate mamelor solitare şi copiilor aflaţi în dificultate. Consiliul de Administratie analizează cererile făcute de mamele solitare aflate în dificultate. Mamele acceptate vor semna o declaraţie şi se vor conforma unui regulament.

Timpul petrecut în aceste apartamente am dori să fie o perioadă de trecere şi redresare între situaţia actuală şi autonomia viitoare economica şi psihică a mamelor beneficiare ale proiectului. Dorim să fie ca o punte între situaţia de criză şi o locuinţă definitivă. Proiectul vine în ajutorul acestor mame care nu au sprijin şi nu au o viziune clară asupra viitorului lor şi a copiilor lor. De asemenea le ofere copiilor un trai decent şi o educaţie adecvată.

Dorim ca perioada petrecută în acest centru să fie pentru mame şi pentru copiii lor o perioada de calm, echilibru şi linişte.

Asociaţia Caritas sprijină de asemenea şi familiile sărace pentru a nu-şi abandona copiii preluând o parte din costurile întreţinerii lor şi supraveghind îndeaproape educarea copiilor.

Apoi proiectul s-a extins şi asupra cazurilor în care familia dorea să reia în sânul ei copilul abandonat din motive de sărăcie. A fost o activitate care are efect pozitiv. În acest mod 7 copii au fost dezinstituţionalizaţi şi alţi 20 au fost susţinuţi în familie prevenind astfel instituţionalizarea lor.

Începând din anul 1999, prin intermediul proiectului adopţie la distanţă al Asociaţiei Caritas Bucureşti ( persoane din străinătate susţin copiii în familie) am reuşit să le uşurăm viaţa şi să le oferim cele necesare unui trai decent.

Din anul 2000, o asociaţie din Austria contribuie la susţinerea unor familii, iar noi am încercat să avem un contact mai strâns, în special, cu tinerele mame.
 

 

Parohia Romano-catolica Campulung Muscel

Vizitatori
Counter